Будва

11 октомври

Будва

Дубровник, Тиват и Котор

10-13.10.2019 3 дена / 2 ноќевања

ПРОГРАМА НА ПАТУВАЊЕТО:

10.октомври (четврток) СКОПЈЕ – БУДВА
Состанок на групата на паркингот спроти хотел “Holiday Inn” во 23:00ч. Поаѓање на автобусот за Будва во 23:30 часот. Се патува преку Косово и Албанија. Ноќно возење со попатни паузи за одмор.

11.октомври (петок) БУДВА
Пристигнување во Будва во претпладневните часови. Разглед на градот: прошетка на стариот дел на градот во кои се наоѓаат најважните културно-историски споменици, цитадела, градските ѕидини, Музејот, Галеријата, спомен куќа на Стјепан Митров Љубиша, црквата Св.Јован Крстител, црквата Св.Иван, црквата Св. Сава, марината, полуостровот Св. Стефан. Сместување во Вила Монте Рио. Слободно време за индивидуални активности и прошетки. Вечера. Ноќевање.

12.октомври (сабота) БУДВА – ДУБРОВНИК
Појадок. Можност за факултативен излет до Дубровник. Прошетка низ стариот дел на градот Дубровник: Плаца, Онофриевата чешма, Орландовиот столб, Градскиот звонарник, црквата Св.Влах, Дубровачката катедрала… Враќање во Будва во попладневните часови. Вечера. Ноќевање.

13.октомври (недела) БУДВА – ТИВАТ – КОТОР
Појадок. Можност за факултативен излет до Тиват и Котор. Прошетка и раглед на градот: католичката црква Св.Антун Падовански (заштитник на градот), црквата Св.Сава, плоштадот Култура, Летниковецот Буча, луксузниот комплекс “Порто Монтенегро”, Ботаничката градина и посета на прекрасниот стар град – Котор: катедралата Св.Трифун, Столбот на срамот, црквата Св.Лука, Поморскиот музеј, црквата Св.Никола…. Попладне, заминување за Македонија преку Албанија и Косово. Пристигнување во вечерните часови.

Цена на аранжманот: 80 € (противвредност: 4.960 мкд)
* Со вклучени 2 полупансиони

ВО ЦЕНАТА НА АРАНЖМАНОТ Е ВКЛУЧЕНО:
• Превоз со туристички автобус на наведената релација
• Сместување во Вила Монте Рио** (http://monterio.me/ ), 2 ноќевања на база полупансион
• Организирани разгледи според програмата
• Организација на аранжманот и придружник на патувањетo

ВО ЦЕНАТА НА АРАНЖМАНОТ НЕ Е ВКЛУЧЕНО:
• Факултативен целодневен излет до Дубровник 15€
• Факултативен излет до Тиват и Котор 10€
• Влезници за музеите и културно-историските споменици
• Патничко здраствено осигурување

НАПОМЕНИ:

– Цената е дадена по лице за пакет аранжман во двокреветна соба
– За овој аранжман важат Општите услови за патување на СКТМ и Балкан Турист Травел Компани
– За реализација на аранжманот, потребен е минимум од 45 патници

Будва

11 октомври

Будва

Дубровник, Тиват и Котор

9-13.10.2019 4 дена / 3 ноќевања

ПРОГРАМА НА ПАТУВАЊЕТО:

09.октомври (среда) СКОПЈЕ – БУДВА
Состанок на групата на паркингот спроти хотел “Holiday Inn” во 23:00 ч. Поаѓање на автобусот за Будва во 23:30 часот. Се патува преку Косово и Албанија. Ноќно возење со попатни паузи за одмор.

10.октомври (четврток) БУДВА
Пристигнување во Будва во претпладневните часови. Разглед на градот: прошетка на стариот дел на градот во кои се наоѓаат најважните културно-историски споменици, цитадела, градските ѕидини, Музејот, Галеријата, спомен куќа на Стјепан Митров Љубиша, црквата Св.Јован Крстител, црквата Св.Иван, црквата Св. Сава, марината, полуостровот Св. Стефан. Сместување во Вила Монте Рио. Слободно време за индивидуални активности и прошетки. Вечера. Ноќевање.

11.октомври (петок) БУДВА – ДУБРОВНИК
Појадок. Можност за факултативен излет до Дубровник. Прошетка низ стариот дел на градот Дубровник: Плаца, Онофриевата чешма, Орландовиот столб, Градскиот звонарник, црквата Св.Влах, Дубровачката катедрала… Враќање во Будва во попладневните часови. Вечера. Ноќевање.

12.октомври (сабота) БУДВА – ТИВАТ – КОТОР
Појадок. Можност за факултативен излет до Тиват и Котор. Прошетка и раглед на градот: католичката црква Св.Антун Падовански (заштитник на градот), црквата Св.Сава, плоштадот Култура, Летниковецот Буча, луксузниот комплекс “Порто Монтенегро”, Ботаничката градина и посета на прекрасниот стар град – Котор: катедралата Св.Трифун, Столбот на срамот, црквата Св.Лука, Поморскиот музеј, црквата Св.Никола…. Враќање во Будва во попладневните часови. Вечера. Ноќевање.

13.октомври (недела) БУДВА – МАНАСТИР ОСТРОГ – СКОПЈЕ
По појадокот напуштање на хотелот. Посета на манастирот Острог кој е едно од најпосетуваните светилишта во Црна Гора и на Балканот, кој датира од XVII век основан од Василиј Острошки. Попладне, заминување за Македонија преку Албанија и Косово. Пристигнување во вечерните часови.

Цена на аранжманот: 105 € (противвредност: 6.510 мкд)
* Со вклучени 3 полупансиони

ВО ЦЕНАТА НА АРАНЖМАНОТ Е ВКЛУЧЕНО:
• Превоз со туристички автобус на наведената релација
• Сместување во Вила Монте Рио** (http://monterio.me/ ), 3 ноќевања на база полупансион
• Организирани разгледи според програмата
• Организација на аранжманот и придружник на патувањетo

ВО ЦЕНАТА НА АРАНЖМАНОТ НЕ Е ВКЛУЧЕНО:
• Факултативен целодневен излет до Дубровник 15€
• Факултативен излет до Тиват и Котор 10€
• Влезници за музеите и културно-историските споменици
• Патничко здраствено осигурување

НАПОМЕНИ:
– Цената е дадена по лице за пакет аранжман во двокреветна соба
– За овој аранжман важат Општите услови за патување на СКТМ и Балкан Турист Травел Компани
– За реализација на аранжманот, потребен е минимум од 45 патници

Белград

23 октомври

Белград

64 Меѓународен саем на книгата

Еден од најголемите регионални настани посветени на книгата, e сосема извесно – Меѓународниот саемот на книгата во Белград.
Неформално познат и како “празник на книгите”, овaa саемска манифестација секоја година е домаќин на најзначајните домашни, регионални, а секако и на бројни странски писатели и издавачи. Важна карактеристика на Саемот на книгата, е секако и богатата придружна програма, составена од низа промоции, презентации, предавања, тркалезни маси и трибини, посветени на издаваштвото како и на вредноста на книгите во целост.

ПРОГРАМА НА ПАТУВАЊЕТО:
23.октомври (среда) СКОПЈЕ – БЕЛГРАД
Состанок на групата на паркингот спроти хотелот “Holiday Inn” во 04:00 часот. Поаѓање за Белград во 04:30ч. Патот води преку граничниот премин Табановце со попатни одмори. Пристигнување во Белград со трансфер до саемот и посета на “64.Мегународен саем на книгата”. Слободно време за индивидуални активности до заминување за Скопје во попладневните часови. Можност за попатно застанување кај белградската IKEA, како и на други одморалишта согласно потребите на групата и условите на патот.

24.октомври (четврток) БЕЛГРАД – СКОПЈЕ
Пристигнување во Скопје во раните утрински часови

Цена на аранжманот:
35 EUR (противвредност: 2.170,00 мкд)

Попуст за уплати до 31.август:
30 EUR (противвредност: 1.860,00 мкд)


Во цената на аранжманот е вклучено:
– Превоз со туристички автобус на наведената релација
– Организација на аранжманот и придружник на патувањето

Во цената на аранжманот не е вклучено:
– Влезница за 64.Меѓународен саем на книгата
– Патничко осигурување

Напомени:
– За реализација на аранжманот, потребен е минимум од 40 патници
– За овој аранжман важат Општите услови за патување на СКТМ и Балкан Турист Травел Компани

Нови Сад

11ти октомври

Нови Сад

3 дена / 2 ноќевања / Автобус

ПРОГРАМА НА ПАТУВАЊЕТО:
10.октомври (четврток) СКОПЈЕ – НОВИ САД
Состанок на групата на паркингот спроти хотел “Holiday Inn” во 23:00 ч. Поаѓање на автобусот за Нови Сад во 23:30 часот. Влез во Србија преку граничниот премин Табановце. Ноќно возење со попатни паузи за одмор.

11.октомври (петок) НОВИ САД
Пристигнување во Нови Сад во претпладневните часови. Разглед на градот: “Српско Народно Позориште“ со истоимениот плоштад, плоштадот “Слобода” на кој се наоѓа катедралната црква “Имена Маријаниног” – една од првите изградени во неоготски стил помеѓу 1893 и 1895 година, улицата “Змај Јовина” покрај која се наоѓаат мноштвото познати бутици и ресторани како и најзначајното архитектонско дело во Нови Сад – “Владичански двор” изграден од првиот Епископ Висарион Павловиќ. Во продолжение, Соборната црква Свети Великомаченик Геогрије, Музеите на Нови Сад и на Војводина, Дунавскиот парк, мостот на Дунав, како и посета на познатата Петроварадинска тврдина. Враќање во хотел во попладневните часови. Сместување во хотел. Вечерта, слободно време за индивидуални активности. Ноќевање.

12.октомври (сабота) ФРУШКА ГОРА – СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ
Појадок. Заминување за прошетка до блискиот национален парк Фрушка Гора, познат и како “Српската Света Гора” и до живописното гратче Сремски Карловци препознатливо по ислучителната архитектура и историскиот континуитет. Слободно време за индивидуални активности и “шопинг”. Враќање во хотел. Слободно време за индивидуални прошетки. Ноќевање.

13.октомври (недела) НОВИ САД
Појадок. Слободно време за индивиуални активности….или факултативно заминување во посета на Салаш , кој ќе ве воодушеви со неговит автентичен изглед. Организран ручек со богато мени од традиционална кујна и војводинска музика. Патувањето кон Скопје продолжува во попладневните часови. Пристигнување во вечерните часови.

Цена на аранжманот: 89 € (противвредност: 5.520,00 мкд)

Во цената на аранжманот е вклучено:
– Превоз со туристички автобус на наведената релација
– Сместување во хотел *** на база 2 ноќевања со појадок
– Организирани разгледи според програмата
– Организација на аранжманот и придружник на патувањетo.

Во цената на аранжманот не е вклучено:
– Организиран ручек во Салаш
– Влезници за музеите и културно – историските споменици
– Патничко здравствено осигурување други неспоменати посети и услуги

Напомени:
– За реализација на аранжманот, потребен е минимум од 45 патници.
– За овој аранжман важат Општите услови за патување на СКТМ.

Пелопонез

23 октомври

Пелопонез

Патра, Олимпија, Вастас, Месиниа, Каламата, Дирос, Мистра, Спарта, Монемвасија, Малеви, Нафплион, Епидаурус, Микена, Мегало Спилеоу...

ПРОГРАМА НА ПАТУВАЊЕТО:
22.октомври (вторник) СКОПЈЕ – БИТОЛА – ГРЦИЈА
Состанок на групата во 19:00 часот на паркингот пред хотелот “Holiday inn” во Скопје и заминување за Битола. Средба со останатите патници во 21:30 ч. на автобуската станица во Битола. Продолжување на патувањето кон Грција во 22:00 часот преку граничниот премин Меџитлија-Ники. Ноќно возење по јонската магистрала со попатни застанувања и одмори.

23.октомври (среда) ПАТРА – ОЛИМПИЈА
Пристигнување во градот Патра во претпладневните часови. Панорамски разглед на градот што се карактеризира со својата медитеранска архитектура. Посета на централниот храм – црквата на светиот апостол Андреј, во која се наоѓаат дел од неговите мошти и крстот на кој бил распнат и погубен. По краток одмор, патувањето продолжува кон древната Олимпија. По пристигнувањето, разглед на еден од најпознатите антички локалитети на Пелопонез – местото на првите Олимписки игри во античка Грција. Попладнето, сместување во хотел и слободно време за индивидауални активности. Ноќевање.

24.октомври (четврток) ВАСТАС – МЕСИНИА – КАЛАМАТА
Појадок. Во утринските часови заминување кон Каламата. Попатна посета на светото место Вастас, во кое се наоѓа мистичната црквичка посветена на св.Теодора. Во продолжение посета и на археолошкиот локалитет Месиниа, кој сведочи за една од највлијателните престолнини во времето на античка Грција. Разглед на локалитетот и продолжување на патувањето кон Каламата. Панорамски разглед на еден од најубавите туристички градови на полуостровот и воедно јужна порта на Пелопонез. Сместување во хотел и слободно време за индивидуални прошетки. Ноќевање.

25.октомври (петок) ДИРОС – МИСТРА – СПАРТА
Појадок. Во утринските часови заминување на целодневен излет низ регионите на Каламата и Спарта. Посета на местото Аерополи, како и на впечатливата пештера Дирос, низ која разгледот на неколку километри долгите патеки и подземни хали од сталагнити и сталактити, се одвива со чамци пловејќи низ утробата на земјата. Во продолжение на излетот, посета на средновековниот локалитет Мистра – еден од највлијателните градови на медитеранот по падот на Константинопол. Прошетка низ стрмниот терен на локалитетот, со разглед на мноштвото остатоци од стари цркви, манастири и палати подигнати во златното време на Византија. Пристигнување во Спарта и краток разглед на градот. Слободно време и сместување во хотел. Ноќевање.

26.мај (сабота) МОНЕМВАСИЈА – МАЛЕВИ – НАФПЛИОН
Појадок. Во претпладневните часови заминување кон местото Монемвасија. Посета на еден од највпечатливите средновековни градови, изграден на непристапниот терен од истоимената природна карпа високо издигната во морето. Фантастичната панорама која ја истакнува карпата над синиот хоризонт од Егејското море, дополнително ќе ве плени при прошетката низ нејзините тесни улички издлабени низ јужната страна кон морето. Патувањето продолжува кон еден од најпочитуваните манастири на Пелопонез, посветен на чудотвоната икона на Богородица од Малеви. Прекрасната околина и душевниот мир, пленува уште при првиот чекор во старата манастирска црква. По краток одмор, заминување кон страиот град Нафплион – некогашната престолнина на Грција по завршетокот на првите пелопонески војни за ослободување од османлиското ропство. Прошетка низ прекрасниот град до сместување во хотелот. Ноќевање.

27.октомври (недела) ЕПИДАУРУС – МИКЕНА – КОРИНТ – МЕГАЛОУ СПИЛЕОУ
Појадок. Во претпладневните часови заминување во посета на археолошките локалитети на Арголида: Епидаурус – еден од најголемите и најакустични антички амфитеатри во светот и Микена – древната престолнина на кралот Агамемнон познат и како митскиот освојувач на Троја. Кратко задржување на Коринт – каналот кој ги споји Егејското и Јонското море, како и посета најстариот манастир во Грција – Мегалоу Спилеоу, посветен на чудотворната икона на Богородица од Карпата, за која се верува дека е насликана од св.Јован Богослов. Во доцните попладневни часови, патувањето продолжува кон големиот мост изграден помеѓу местата на Пелопонез и копното: Рио и Антирио.

28.октомври (понеделник) ГРЦИЈА – БИТОЛА – СКОПЈЕ
Ноќно возење кон Македонија преку јонската магистрала и автопатот Игнатиа. Попатни застанувања и одмори. Пристигнување во Битола и во Скопје во раните утрински часови.

Цена на аранжманот:
239 EUR (противвредност: 14.818,00 мкд)

Попуст од 10% за уплати до 31.август:
215 EUR (противвредност: 13.330,00 мкд)

ВО ЦЕНАТА НА АРАНЖМАНОТ СЕ ВКЛУЧЕНИ СЛЕДНИТЕ УСЛУГИ:
– Превоз со туристички автобус на наведената релација
– Сместување во хотели *** според програмата на база 4 ноќевања со појадок
– Туристички придружник за време на патувањето
– Организирани посети на културно историски споменици и археолошки
– Организација и реализација на патувањето

ВО ЦЕНАТА НА АРАНЖМАНОТ НЕ Е ВКЛУЧЕНО:
– Влезници при посета на културно историски споменици, музеи и археолошки локалитети
– Туристичка такса (1,5 €) по соба од ден, наплата на рецепција во хотел
– Индивидуално патничко осигурување (информации при уплата во агенцијата)

НАПОМЕНИ:
– За реализација на овој аранжман, потребен е минимум од 40 патници.
– За овој аранжман важат Општите услови на патување на СКТМ и Балкан Турист Травел Компани

Венеција

11ти октомври

Венеција

Фиренца, Верона, Лаго ди Гарда...

ПРОГРАМА НА ПАТУВАЊЕТО:
10.октомври (четврток) СКОПЈЕ – ВЕНЕЦИЈА
Состанок на групата во Скопје на паркингот спроти хотелот “Holiday Inn” во 16:30 часот. Поаѓање за Венеција во 17:00 часот. Патувањето води преку граничниот премин Табановце, дневно и ноќно возење преку Србија, Хрватска и Словенија со попатни застанувања и одмори.

11.октомври (петок) ВЕНЕЦИЈА
Пристигнување во околина на Венеција (Лидо Ди Јесоло) во претпладневните часови. По сместувањето во хотел, слободно време за одмор и индивидуални активности. Во попладневни часови, превоз со брод до Венеција преку пристаништето Пунта Сабиони. Прошетка и разглед на стариот дел од градот: Плоштадот и црквата Св. Марко, мостот на воздишките, Дуждевата палата, Мостот Риалто, Каналот Гранде… слободно време за индивидуални прошетки. Во вечерните часови враќање во хотел. Ноќевање.

12.октомври (сабота) ВЕНЕЦИЈА (факултатвно – ФИРЕНЦА)
Појадок. Слободен ден за индивидуални прошетки низ Венеција, или можност за факултативна целодневна посета на Фиренца – еден од најсликовитите Италијански градови познат и како Бисерот на ренесансата. Панорамско разгледување на градот во кој твореле големите уметници на 14. и 15.век: Базиликата на Св.Крст (Santa Croche) – Фиорентинскиот Пантеон со гробовите на великаните (Макијавели, Росини, Данте, Галилеј), палатата Гонди во која Леонардо ја насликал Мона Лиза, плоштадот Сињори (своевиден музеј на отворено со бројните скулптури и ремек дела на ренесансата, стариот мост Понте Векио и истоимената палата, Базиликата Сан Лоренцо со капелата на Медичи, крстилницата Сан Џовани… Враќање во хотелот во доцните вечерни часови. Ноќевање.

13.октомври (недела) ВЕНЕЦИЈА – ВЕРОНА (Лаго Ди Гарда) – СКОПЈЕ
Појадок. Напуштање на хотелот и заминување кон Верона и Лаго Ди Гарда. Посета на градот на Ромео и Јулија, со прошетка и разгледи низ центарот на градот. Плоштадот Бра на кој се наоѓа надалеку познатата Арена, улица “Mazzini” која низ центарот на градот води до плоштадот Ербе, плоштадот “Dei Signori” на кој се наоѓа статуата на Данте, како и куќата на Јулија во чиј двор е изложена и нејзината статуа. Во продолжение на денот, посета на местото Сирмионе на езерото Лаго Ди Гарда, во кое се наоѓа прекрасниот замок на семејството Скалиѓери. Во попладневните часови заминување за Скопје. Ноќно возење преку Словенија, Хрватска и Србија, со попатно одмори.

14.октомври (понеделник) СКОПЈЕ
Пристигнување во Скопје во претпладневните часови.

Цена на аранжманот:

155 EUR (противвредност: 9.610,00 мкд)

Попуст од 10% за уплати до 31.август:
139 EUR (противвредност: 8.618,00 мкд)

ЦЕНАТА НА АРАНЖМАНОТ Е ВКЛУЧЕНО:
– Превоз со туристички автобус на наведената релација
– Сместување во хотел ***, во околина на Венеција, 2 ноќевања со појадок
– Разглед на Венеција, Верона и Лаго Ди Гарда
– Организација на аранжманот и придружник на патувањето

ВО ЦЕНАТА НА АРАНЖМАНОТ НЕ Е ВКЛУЧЕНО:
– Повратен превоз со брод “Вапорето” од Пунта Сабиони до Венеција (20 €)
– Туристичка такса 1 € по лице од ден (се плаќа на рецепција во хотелот)
– Факултативна посета и разглед на Фиренца (45 €)
– Влезници за музеи и културно-историски споменици
– Туристичко патничко осигурување

НАПОМЕНИ:
– За реализација на аранжманот, потребен е минимум од 45 патници.
– За овој аранжман важат Општите услови за патување на СКТМ и Балкан Турист Травел Компани

Букурешт

11ти октомври

Букурешт

Синаја, Брашов, Снагов...

10.октомври (четврток) СКОПЈЕ – БУКУРЕШТ
Состанок на групата во 18:30 часот на паркингот спроти хотелот “Holiday inn”. Поаѓање за Романија во 19:00 часот. Ноќно возење преку Бугарија со попатни паузи за одмор.

11.октомври (петок) БУКУРЕШТ
Пристигнување во Букурешт во претпладневните часови. Панорамски разглед на еден од најубавите градови во југоисточна Европа: Плоштадот на револуцијата, Операта, Војничката Академија, Триумфалната порта, Палатата на Парламентот – најголемата административна зграда во Европа, Патријаршијата, Селото Музеј… Сместување во хотел и слободно време за одмор и индивидулани активности. Навечер, можност за факултативна вечера во национален ресторан со програма. Ноќевање.

12.октомври (сабота) БУКУРЕШТ – СИНАЈА – БРАН – БРАШОВ
Појадок. Слободен ден за индивидуални активности, или факултативен иизлет со посета на дворецот Пелеш во Синаја, еден од најубавите дворци во Европа – некогашната летна резиденција на романските кралеви. Продолжување кон замокот Бран изграден во XIV век, а познат и како “Замокот на Дракула”. Патувањето завршува со посета на стариот град Брашов, лоциран во централниот дел на земјата и регионот Трансилванија. Овој град е вистински музеј на отворено, во кој се наоѓа и познатата Црна Црква од XIV век – една од најголемите готски цркви во југоисточна Европа. Враќање во хотелот, во вечерните часови. Ноќевање.

13.октомври (недела) БУКУРЕШТ– СНАГОВ – СКОПЈЕ
Појадок. Напуштање на хотелот, со кратка дополнителна прошетка низ центарот на градот. Попатна посета на езерото Снагов и истоимениот остров, на кој се наоѓа манастирот со гробот на Дракула. Можност за разглед на местото, за кое се врзани мноштво тајни и мистерии. Заминување во попладневните часови. Ноќно возење преку Бугарија, со попатни застанувања и одмори.

14.октомври (понеделник) СКОПЈЕ
Пристигнување во Скопје, во претпладневните часови.

Цена на аранжманот:
121 EUR (противвредност: 7.502,00 мкд)

Попуст од 10% за уплати до 31.август:
109 EUR (противвредност: 6.758,00 мкд)

Во цената на аранжманот е вклучено:
– Превоз со туристички автобус на наведената релација
– Oрганизирани разгледи според програмата
– Сместување во хотел ***, на база на 2 ноќевања со појадок
– Организација на аранжманот и придружник на патувањето

Во цената на аранжманот не е вклучено:
– Вечера во национален ресторан (25 €)
– Факултативен излет до Синаја, Бран и Брашов (25 €)
– Влезници за музеите и културно-историските споменици
– Патничко здравствено осигурување

Напомени:
-Цената е дадена по лице за пакет аранжман во двокреветна соба
– За реализација на аранжманот, потребен е минимум од 45 патници
– За овој аранжман важат општите услови за патување на СКТМ

Словенија

11ти октомври

Словенија

Љубљана, Блед, Бохињ, Постојна...

ПРОГРАМА НА ПАТУВАЊЕТО:

10.октомври (четврток) СКОПЈЕ – ЉУБЉАНА
Состанок на групата на паркингот спроти хотелот “Holiday Inn” во 17:30 часот. Поаѓање за Љубљана во 18:00ч. Патот води преку граничниот премин Табановце, Србија и Хрватска, со попатни застанувања и одмори.

11.октомври (петок) ЉУБЉАНА
Пристигнување во Љубљана во претпладневните часови. Панорамски разглед на градот: Прешерновиот и Рибниот плоштад, Тромостовјето, Универзитетот, Робовата фонтана, Змејскиот мост… Сместување во хотел и слободно време за одмор. Во попладневните часови, можност за факултативно крстарење по реката Љубљаница низ стариот дел од градот. Ноќевање.

12.октомври (сабота) ЉУБЉАНА – БЛЕД – БОХИЊ
Појадок. Слободен ден за индивидуални активности и прошетки низ Љубљана, или ден за факултативен излет до езерата Блед и Бохињ. Бледското езерото-бисерот на словенечките Алпи, обиколено со високите планински масиви, карактеристично е и по малиот остров на кој е изградена црквата посветена на Света Марија. Можност за индивидуални прошетки крај езерото, посета на бледската тврдина со прекрасен поглед кон езерото и околината, како и дегустација на познатата локална кремпита. Излетот продолжува кон Националниот парк Триглав и посета на Бохињскоро езеро. Ова планинско езеро е воедно и најголемото природно езеро во Словенија. Враќање во Љубљана во вечерните часови. Ноќевање.

13.октомври (недела) ЉУБЉАНА – ПОСТОЈНА – СКОПЈЕ
Појадок. Заминување од хотелот и од градот, кон прочуената Постоjинска јама. По пристигнувањето во Јамскиот град, разглед на величествениот Предјамски дворец, изграден врз 123м. висока карпа, врз кој опстојува повеќе од 700 години. Неговиот романтичен изглед го дополнува и рекичката Локва, која под дворецот понира во поземјето. По разгледот на мистичниот дворец, посета и на Постоjинската јама – една од најпознатите пештери во светот. Долга 24км и исполнета со прекрасни пештерски украси од сталагмити и сталактити, таа сеуште го чува живиот пештерски свет, како и траговите од некогашниот човечки живот во неа. Низ големиот број на пештерски сали и ходници, разгледот се реализира со електричен воз,а низ најубавите и најбогатите, прошетката е поткрепена и од локалниот кустос. Бидејќи температурата во јамата, преку цела година е 10°C, препорачуваме во неа да се понесе и потопла гардероба. Заминувањето од Постојна е во попладневните часови. Патот кон Македонија води преку Хрватска и Србија со попатни застанувања и одмори.

14.октомври (понеделник) СКОПЈЕ
Пристигнување во Скопје, во раните утрински часови.

Цена на аранжманот:
139 EUR (противвредност: 8.618,00 мкд)

Попуст од 10% за уплати до 31.август:
125 EUR (противвредност: 7.750,00 мкд)

Во цената на аранжманот е вклучено:
– Превоз со автобус на наведената релација
– Туристички придружник за време на реализација на аранжманот
– Сместување во хотел *** на база 2 ноќевања со појадок
– Туристичка такса во хотелот
– Панорамски разглед на Љубљана со локален водич
– Попатна посета на Постојна (резервација и уплата на влезница, во агенцијата)
– Организација на аранжманот

Во цената на аранжманот не е вклучено:
– Влезници за музеите, археолошките локалитети и културно-историските споменици
– Целодневен факултативен излет до Блед и Бохињ 25€/15€ (за деца до 12г.)
– Влезница за разглед на дворецот и пештерата во Постојна 35€
– Патничко здравствено осигуривање (информација во агенцијата)

Напомени:
– За реализација на аранжманот, потребен е минимум од 45 патници
– За овој аранжман важат Општите услови за патување на СКТМ и Балкан Турист Травел Компани

Античка Грција

11ти октомври

Античка Грција

Атина, Коринт, Епудаурус, Нафплион, Микена, Делфи...

ПРОГРАМА НА ПАТУВАЊЕТО:

10.октомри (четврток) СКОПЈЕ – АТИНА
Состанок на групата на паркингот спроти хотелот “Holiday Inn” во 18:30 часот. Поаѓање кон Грција во 19:00 часот. Влез во Грција преку граничниот премин Богородица – Евзони. Ноќно возење со попатни одмори.

11.октомри (петок) АТИНА – АКРОПОЛ – ПЛАКА
Пристигнување во Атина во претпладневните часови. Панорамски разглед на градот: плоштадите Омонија и Синтагма, Парламентот, Академијата, Библиотеката, Кралската палата, стражата на Евзоните, Адриановата порта, Стариот Олимписки стадион, Зевсовиот храм, Атинската Агора, древниот Акропол, новиот Акрополски музеј… Сместување во хотел. Слободно попладне за индивидауални активности и прошетки. Вечерта, факултативна вечера во грчка таверна на Плака, со уметничка програма и специјалитети на домашната кујна. Ноќевање.

12.октомри (сабота) АТИНА – КОРИНТ – ЕПИДАУРУС – НАФПЛИОН – МИКЕНА
Појадок. Целодневен излет на Пелопонез и областа Арголида, со посета на: Коринтскиот канал (кој ги поврзува Егејското и Јонското море), Епидаурус (најакустичниот антички амфитеатар), гратчето Нафплион (некогашната престолнина на Грција) и Микена (древниот град на митскиот крал Агамемнон). Планиран одмор со можност за ручек, како и можност за посета на работилница – продавница за сувенири од порцелан и керамика. Враќање во Атина. Ноќевање.

13.октомри (недела) АТИНА – ПИРЕА – ДЕЛФИ – СКОПЈЕ
Појадок. Заминување од хотелот, со попатен панорамски разглед на блиските Пиреа (најголемото пристаниште во Грција) и Глифада (најпознатото летувалиште на Атина). Патот води кон живописните предели на планината Парнас и познатиот археолошки локалитет Делфи (еден од најбогатите во Грција). Посета на остатоците од античкото светилиште, како и блискиот музеј во кој е изложена исклучителна музејска збирка. Во попладневните часови, патувањето продолжува кон Македонија со попатни одмори. Пристигнување во Скопје во вечерните часови.

Цена на аранжманот:
149 EUR (противвредност: 9.238,00 мкд)

Попуст од 10% за уплати до 31.август:
134 EUR (противвредност: 8.308,00 мкд)

Во цената на аранжманот е вклучено:
– Превоз со автобус на наведената релација
– Туристички придружник за време на патувањето
– Сместување во хотел *** на база 2 ноќевања со појадок
– Панорамски разглед на Атина и Акропол
– Целодневен излет на Пелопонез и Арголида
– Попатна посета на локалитетот Делфи
– Организирани разгледи и посети со локален водич или придружник
– Организација на аранжманот

Во цената на аранжманот не е вклучено:
– Влезници за музеите, археолошките локалитети и културно-историските споменици
– Вечера во национален ресторан таверна на Плака (35 €)
– Туристичка такса (1,5 €) по соба од ден, наплата на рецепција во хотел
– Патничко здраствено осигуривање

Напомени:
– За реализација на аранжманот, потребен е минимум од 45 патници
– За овој аранжман важат Општите услови за патување на СКТМ и ТА Балкан Турист Травел Компани

Дубаи

11ти октомври

Дубаи

10.10.2019-14.10.2019

DUBAI – Фасцинантен, Возбудлив, Космополитски…

Еден од седумте емирати кои ги формираат Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ). Иако Абу Даби е главниот град на ОАЕ, денес главната туристичка атракција поставена на персискиот залив на југоисточниот дел на Арапскиот полуостров, е токму Дубаи. Тој вушност наликува на независен град – држава и е несомнено најмодерниот и најпрогресивниот од седумте емирати, задоволувајќи ги апетитите на секој модерен турист. Неверојатниот развој на Дубаи започнува откако Шеикот Мактум одлучил сите свои приходи од производствто на нафта да ги вложи во туризам, по што Дубаи доживува вистински развоен туристички бум и станува една од омилените туристички дестинации на сите оние кои сакаат да го истражат мистичниот исток и да уживаат во луксузот и песочните плажи.

CITYMAX AL BARSHA ***
Локација: Хотелот се лоцира во новиот дел на Дубаи – AL Barsha спроти еден од најголемиот молови во светот “Mall Of Emirates“ и за само 25 минути возење од интернационалниот аеродром на Дубаи.
Сместување: Хотелот нуди модерни соби, кои се уредени со модернистички мебел, LCD телевизор, сеф, телефон, WiFi конекција.
Содржини: Хотелот располага со еден главен ресторан, појадокот е на база на шведска маса. А хотелот исто така рапсолага со неколку барови и ресторани.
За релаксација можете да користите фитнес центарот или да уживате во надворешниот базен на хотелот.

Програма на патување:
1 ден 10.10 (четврток) СКОПЈЕ – ДУБАИ
Состанок на групата на аеродромот Александар Велики, во 10:30. Директен лет со авионот на Флај Дубаи во 13.25 часот. Слетување во Дубаи во 20.25 часот, локално време. По завршување на пасошките и царинските формалности, следи организиран трансфер до избраниот хотел. Ноќевање.

2 ден 11.10 (петок) ДУБАИ – Сафари
Појадок во хотел. Слободно време за индивидуални активности. Факултативно, (доколку има можност) посета на Burj Al Arab. Единствена можност да уживате во луксузот на единствениот хотел со 7* во светот. Попладне, факултативно – Пустинско Сафари – Волшебно доживување на пустината со вклучена вечера. Заминување во попладневните часови кон пустината со џипови. Возбудливо возење низ дините кои како песочно море се протегаат во бескрај. Патот ќе не одведе до камп, изграден таму некаде во срцето на пустината каде ќе имате можност да уживате во прекрасното зајдисонце, да јавате камили и да ги вкусите традиционалните Арапски јадења и свежо подготвена скара. Вечерата ќе ви ја развесели прекрасна танчерка која понесена од звуците на ориентот ќе ве однесе директно во приказните од 1001 ноќ… Враќање во хотелот. Ноќевање.

3 ден 12.10 (сабота) ДУБАИ
Појадок во хотел, по што се поаѓа на организиран полудневен разглед на Дубаи со лиценциран водич. Посета на првиот изграден вештачки остров во светот во форма на палма и панорамски разглед на хотелот Атлантис; посета на најпознатата плажа на која се наоѓа хотелот чудо на модерната архитектура, Burj Al Arab (краток стоп за фотографирање). Од таму ќе продолжиме кон џамијата, која ќе ја погледнеме само од надвор, а потоа кон стaриот дел на Дубаи кој ја задржал автентичната архитектура и ќе го посетиме музејот во Ал Фахади – тврдината изградена во 1787г. каде може да се видат сцени од историскиот развој на градот. Продолжуваме со прошетка низ заливот со традиционални бротчиња наречени Абри кои ќе не однесат до традиционалниот пазар на зачини и злато, наречен Сук. Враќање во хотел. Слободно време за одмор и индивидуални активности.
Вечерта, факултативно, романтично крстарење (“Dhow Cruise”) низ каналот во Дубаи на арапски древен брод – „Dhow”. Ќе се опуштиме покрај пријатните звуци на традиционалната арапска музика. Додека крстарите низ заливот на Дубаи ќе можете да ги забележите старите dhow бродови, абра бродовите како и луксузните јахти, потоа неверојатни примери на модерната архитектура како Националната Банка на Дубаи и Стопанската Комора на Дубаи, индустриски згради, покриени пазари, Палата на Шеикот Саид, родното место на шеикот Рашид (таткото на модерен Дубаи) како и селото за културно наследство близу Шиндага. Пловејќи покрај милион светилки и панорама ќе вкусите богата локална и интернационална кујна. Уживајте пловејќи. Враќање во хотелот… Ноќевање.

4 ден 13.10 (недела) ДУБАИ – Абу Даби
Појадок. Слободен ден за индивидуални прошетки, шопинг, капење, сончање или одмор, или можност за факултативна посета на најголемиот Емират – Абу Даби со лиценциран водич на англиски јазик. Посета на една од најголемите и најскапите џамии во светот Sheikh Zayed Mosque која може да прими преку 40.000 верници во исто време. Потоа ќе се заминеме кон резиденцијалната зона на градот, ќе застанеме кај Heritage Village (Музеј на наследството) – комплекс во кој на едно место може да се види се она што го карактеризира ова подрачје, од историја па се до локалните обичаи. Посета на Yas Island во чија близина е една од најпознатите Формула 1 ноќни стази. Доколку времето дозволува и има заинтересирани – факултативна посета на Emirates Palace – најлуксузниот хотел составен од девет палати, за секој емират по една и две за нивните пријатели Кувајт и Катар. Внатрешниот дел од палатата е обложен со 24-ри каратно злато. Прошетка низ преубавите градини и фонтани (претходно пријавување и уплаќање за ручек во Emirates Palace). Враќање во Дубаи во доцните попладневни часови. Ноќевање.

05 ден 14.10 (понеделник) ДУБАИ – СКОПЈЕ
Oдјавување од хотел. Рано изутрината организиран трансфер до аеродромот во Дубаи. Со завршувањето на пасошките контроли започнува враќањето во реалноста, носејќи ги со себе најубавите спомени од една од нај богатите земји на светот, со надеж дека повторно ќе се вратиме. Директен лет од Дубаи кон Скопје во 09.00ч. Слетување во Скопје во 12.25 часот на пладне.

– Авионски превоз на релација Скопје – Дубаи – Скопје (авиокомпанија “Fly Dubai”)
– Трансфери во Дубаи: аеродром – хотел – аеродром
– 5 ноќевања со појадок во хотел CITYMAX AL BARSHA AT THE MALL ***
– Организиран полудневен разглед на Дубаи со лиценциран локален водич
– Организација на аранжманот и локална асистенција на српски и англиски јазик

ВО ЦЕНАТА НА АРАНЖМАНОТ НЕ Е ВКЛУЧЕНО:
• Трошоци за вадење на Виза за ОАE – 85 € (потребен скениран пасош, скенирана фотографија, професија на патниците, име/презиме на родители. Валидност на пасош најмалку 6 месеци од датумот на враќањето) доставување на документација најдоцна 10 дена пред поаѓање
• Aеродромски такси од износ 45 евра
• Влез на највисоката зграда во светот Burj Khalifa на 124от спрат (50€)
• Целодневен излет во Абу Даби (45€)
• Сафари тура (50€)
• Крстрење “Dhow Cruise Creek” (45€)
• Патничко здравствено осугурување
• Туристичка такса (се плаќа на рецепција во хотел, по соба од ноќевање): 20 AED (5*) / 15 AED (4*) / 10 AED (3*)

ЗАБЕЛЕШКИ:
• Во случај на помал број од 15 пријавени патници, аранжманот нема да биде откажан, но цената ќе претрпи промена
• За резервации потребен е аванс од 30% од вкупнот износ на аранжманот.
• За резервации во период на рана уплата потребен е аванс од мин. 50% од вкупнот износ на аранжманот и целосна доплата најдоцна 20 дена пред датумот на патувањето
• Целосна уплата, десет дена пред започнување на аранжманот.
• Организаторот на патувањето го задржува правото, во случај на промена на цената на превозот (авионските билети), да ја промени и цената на аранжманот.
• Доколку не се оствари минималниот број на патници, Организаторот го задржува правото да го откаже или да ја зголеми цената на аранжманот како и цените на факултативните излети.
• Агенцијата го задржува правото за отказ на аранжманот 7 дена пред патувањето